Category: "Mobile"

Gebruikersgemak bij het wisselen van mobiel

November 10th, 2014

Ik lees toevallig op Twitter over iemand die zojuist naar een nieuwere iPhone 5S is gestapt komende van een iPhone 4. Hierbij kwam de vraag “Weet iemand hoe je de data van een Micro-sim overzet naar een Nano-sim?”, een vraag die ik voor deze tijd vreemd vind...

Een klein stukje geschiedenis; ik kan mij nog herinneren dat ik alles handmatig over moest zetten via Bluetooth toen ik upgrade van mijn HTC TyTN II naar een Blackberry Bold 9790 wat ik weidde aan het verouderde Windows Mobile 6.1 (stamt uit 2008) op de HTC en geen compatibility met BBOS 7 (was nieuw in 2011). Tegen de tijd dat ik overstapte naar de Z10 met OS 10 ging bijna alles al automatisch, simpel beide mobieltjes aan de PC hangen, de conversie tool gebruiken en daarna hoefde ik alleen nog maar wat configuratie dingetjes te regelen.

Twee weken terug kwam ik er achter dat Blackberry niet stil had gezeten (ik kon het niet laten om over te stappen naar het monster genaamd Passport), je hangt beide mobieltjes aan de PC (of 1 voor 1), logt in met je Blackberry ID en zelfs de instellingen en Android apps (die je via een alternatieve store kan installeren) worden overgezet! Het enige dat miste waren apps die sideloaded waren.

Maar nu zie ik dus op Twitter dat het gigantische Apple dit niet fatsoenlijk voor elkaar heeft, wat ik toch heel vreemd vind. Schijnbaar kan het meeste in een back-up in de iCloud gezet worden maar niet iedereen wil dit gebruiken, mede omdat dit niet altijd even veilig is gebleken met overheden die in deze bak met data graaien en recentelijk ook hackers. Hoe kan het toch dat een bedrijf als Apple dat van desktop tot mobiel zowel de hardware als software samenstelt niet kan tippen aan de gebruikersvriendelijkheid van een kleine speler als Blackberry (om over security maar niets te zeggen)?

In mijn ogen is het maar raar, zeker omdat juist Apple zich in het verleden probeerde neer te zetten als het bedrijf dat een gebruikerservaring neerzette waardoor ze die premium prijs kunnen vragen. Het past wel in de lijn die Apple nu een aantal jaar volgt (en erg goed in is), niet meer innoveren maar gewoon kopiëren. Alle extra's zijn niet belangrijk omdat die alleen maar geld kost en niet zichtbaar direct iets oplevert.